Violacions correctives

febrer 2, 2011

La violació correctiva consisteix en la creença falsa, sense cap fonament, i absolutament immoral, segons la qual una dona lesbiana pot “convertir-se en heterosexual” si és violada. Per una banda, atempta a la dignitat personal per tractar-se d’una violació, que sempre és forçada i humiliant; per una altra, dona a entendre que una dona lesbiana ho és perquè no ha tingut una experiència heteroxexual, per a la qual cosa “els homes l’ajuden” en aqueix procés de descobriment i de “curació”; i en tercer lloc, aquestes pràctiques posen de manifest que la violència de gènere obeeix a la creença en la superioritat masculina sobre les dones, assumint que l’única forma “natural” de relació sexual és l’heterosexual, i que l’homosexualitat és una desviació del que és “normal” i “natural”. Moltes d’aquestes violacions acaben en assassinat.

Cal tindre en compte que, des de la fi de l’apartheid, Sudàfrica estableix a la seua constitució la protecció de tota la ciutadania contra qualsevol forma de discrimació per motius d’orientació sexual. El problema és que les autoritats no actuen per a perseguir aquests delictes i encara no ha estat ningú detingut per dur a terme aquestes pràctiques habituals.

L’any 2008, Eudy Simelanede, heroïna nacional i ex-jugadora de la selecció sudafricana de futbol femení va ser violada en grup i assassinada. I el coneixement i la denúncia pública d’aquest assassinat no va provocar ningun canvi en la situació. El darrer cas conegut és el de Millicent Gaika, que fou emmanillada, torturada i assassinada durant cinc hores per un home que es vanava d’estar “curant-la” de la seua homosexualitat.

Més informació:

Petició de signatures contra les violacions correctives                                                                    https://secure.avaaz.org/es/stop_corrective_rape/?cl=923751978&v=8255

Lesbianes sotmeses a “violació curativa” (IPS):
http://ipsnoticias.net/nota.asp?idnews=93212

Blog de Luleki Sizwe, l’organització sudafricana que está liderant la campanya demanant al govern que pose fi a les ‘violacions correctives’, alhora que ofereix ajuda a les víctimes (en anglès):
http://lulekisizwe.wordpress.com

Lesbianes sudafricanes exposades a violació ‘curativa’ (AWID):
http://www.awid.org/esl/Temas-y-Analisis/Library/Lesbianas-sudafricanas-expuestas-a-violacion-curativa

Petició llançada en Change.org per activistas de Luleki Sizwe (en anglès):
http://humanrights.change.org/petitions/view/south_africa_declare_corrective_rape_a_hate-crime

Violació Correctiva de lesbianes en Sudàfrica en increment (Colegas):
http://www.colegaweb.org/index.php/reportajes-noticias-114/4334-violacion-correctiva-de-lesbianas-en-sudafrica-en-incremento

El caso de Eudy Simelane: violada y asesinada tan sólo por ser lesbiana (El Mundo):
http://www.elmundo.es/elmundo/2009/03/13/solidaridad/1236928818.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: